Реал Мадрид е най-скъпият футболен клуб в Европа за тази

...
 Реал Мадрид е най-скъпият футболен клуб в Европа за тази
Коментари Харесай

Най-скъпите футболни клубове в Европа

 Реал Мадрид е най-скъпият футболен клуб в Европа за тази година. Стойността на испанския клуб възлиза на 3.22 милиарда евро, сочи най-новият отчет на консултантската компания KPMG.
Докладът, основан на данни от сезоните 2016-2017 и 2017-2018, преглежда футболните тимове като бизнес предприятия, подреждайки ги на база рентабилност, права за лъчение, известност, състезателен капацитет и стойност на стадионите, предава BBC. 

Тазгодишните финалисти в Шампионската лига Ливърпул и Тотнъм са подредени надлежно на седмо и девето място в класацията. 

Цели шест британски тима влизат в топ 10 за тази година. От всички 32 класирани тима, британските представители оформят 42% от общата стойност, показва Андреа Сартори, световен началник Спорт в KPMG и създател на отчета.

Отборите от Англия в подреждането са девет, като единствено Уест Хем, Лестър и Евертън са отвън топ 10 за тази година. 

От всички 32 тима в класацията, Интер Милано записва най-голям растеж в цената си от цели 41% по отношение на предходното издание на отчета, до 692 млн. евро, като по този метод става втория най-скъп италиански тим, изпреварван само от Ювентус.

Дори и по този начин обаче, Интер е едвам на петнадесето място в Европа, а Ювентус – на десето, което показва огромната бездна във финансово отношение сред британските отбори и всички останали, като се изключи двата испански колоса Реал Мадрид и Барселона, както и немския тим Байерн Мюнхен.

Реално тези три тима, дружно с петте водещи отбора в Англия, са единствените, чиято стойност минава границата от 2 милиарда евро.

Отборите със стойност над 1 милиарда евро пък са 13 на брой, което е с един повече по отношение на отчета от 2018 година

Шотландският Селтик влиза в топ 32 за първи път, заемайки 30-о място, до момента в който испанските Виляреал и Валенсия, както и турския Фенербахче, отпадат от подреждането.

По думите на Андреа Сартори, общата стойност на футболната промишленост в Европа е скочила с 9% на годишна база. „ Общата бизнес стойност на тимовете от топ 32 се движи основно от 5% растеж в общите оперативни доходи ”, прибавя той.

„ От друга страна, разноските за личен състав не престават да порастват, като междинното равнище на разноски за личен състав по отношение на приходите на топ тимовете се усилва с 4 процентни пункта, до 63% ”, споделя Сартори.Общата стойност на тимовете от топ 32 доближава 35.5 милиарда евро.

Топ тимовете в Европа по стойност на техния бизнес:

1. Реал Мадрид, 3.22 милиарда евро

2. Манчестър Юнайтед, 3.20 милиарда евро

3. Байерн Мюнхен, 2.69 милиарда евро

4. Барселона, 2.67 милиарда евро

5. Манчестър Сити, 2.46 милиарда евро

6. Челси, 2.22 милиарда евро

7. Ливърпул, 2.09 милиарда евро

8. Арсенал, 2 милиарда евро

9. Тотнъм, 1.69 милиарда евро

10. Ювентус, 1.54 милиарда евро

11. Пари Сен Жермен, 1.31 милиарда евро

12. Борусия Дортмунд, 1.08 милиарда евро

13. Атлетико Мадрид, 1 милиарда евро

14. Шалке, 765 млн. евро

15. Интер, 692 млн. евро
...

30. Селтик, 252 млн. евро

31. Виляреал, 247 млн. евро
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР